نوروز در جای جای جهان

نویسنده: Hanioo
1399/01/02   01:57
نوروز برای ایرانیان جشن باستانی و زیبایی است و دید و بازدید های نوروز مراسمات و آیین های نوروزی فوق العاده ای در ایران برگزار می شود اما جشن نوروز فقط مختص ایران نیست. در این مقاله زندگینامه میلاد سال شمسی در جهان نوروزی را به نمایش می گذاریم.
نوروز در جای جای جهان

نوروز همیشه و در همه سال ها چه در ایران باستان چه در ایران کنونی که درگیر کویید19 است برگزار می شود اما این رسم شیرین تنها در ایران نیست در کشورهای خاورمیانه و مردمان آسیای میانه، قفقاز، شبه قاره هند، بالکان نیز نوروز باستانی برگزار میشود. با بیشتر شدن علاقه مندان به نوروز و همزمانی نوروز با بهار طبیعت در نیمکره شمالی سازمان ملل متحد با توجه بیشتر به نوروز در نتیجه در 10 مه 2010 میلادی نوروز به رسمیت شناخته شد.

همایشی نیز با نام جشن جهانی نوروز وجود دارد که سران همه کشورهای برگزار کننده نوروز در آن جمع می شوند و این نوبهار و آغاز طبیعت را جشن می گیرند.

محدوده کشورهایی که نوروز در آن برگزار می شود مانند ایران، افغانستان، تاجیکستان، جمهوری آذربایجان، ازبکستان، ترکمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، آلبانی در آسیا و کشورهای مختلف در جای جای جهان که نوروز را گرامی می دارند را نوروزستان یا جغرافیای فرهنگ نوروز می نامند؛ برای اولین بار این نام زیبا توسط یکی از روزنامه نگاران(باقر معین) به سازمان اکو مطرح کرد که به همکاری اقتصادی این کشوران اشاره می کرد.


در دوم فروردین 97 معاون میراث فرهنگی ایران در گفتگویی با خبرنگاران موضوع جهانی شدن نوروز را مطرح و در ادامه گفت: ایران منتظر اضافه شدن مغولستان و چین به پرونده ثبت جهانی نوروز است.

12 کشور عضو این پرونده اند و با پایان سال 1396 با کشور هایی چون؛ ایران، عراق، پاکستان، افغانستان، قزاقستان، قرقیزستان، هند، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، آذربایجان و ترکیه نوروز را در سازمان یونسکو به ثبت جهانی رساندند.



اما نوروز در جای جای جهان چگونه است؟


.نوروز آذری.

مردمان جمهوری آذربایجان نوروز را گرامی میدارند و با مراسمات خاصی چون؛ سرودن ترانه های ترکی آذری پیش از نوروز،برگزاری مراسم شادی نوروزی ،چیدن سفره هفت سین،ستایش و نفرین های نوروز،چیستان های نوروز،عادات و اعتقادهای نوروز،پند و امثال نوروزی،تماشای نوروزی،آزردنی های نوروزی و...

سفره هفت سین آذری های عزیز هم با چیزهایی است که هر کدام نماد خاصی دارد و تنها تفاوت آنها با ایرانیان این است که نام وسایل هفت سین به زبان ترکی آذری چیده میشوند سفره هفت سین جکمهوری آذربایجان به این گونه چیده خواهد شد:

سو*آب* نماد:تولد تازه بهاری نو

*سوماق* نماد: آفتاب

*سمنو* نماد:حاصلخیزی،شیرینی،برکت

*سکه* نماد: شانس

ساری کوک *زردچوبه* نماد: شیرینی زندگی

*سبزه* نماد: خلوص،خوشبختی

سوت *شیر* نماد: سلامتی،زیبایی

به جای شیر و زرد چوبه از سیر *ساریمسماق* و سرکه نیز استفاده میکنند.


.نوروز ازبکها.

نوروز در ازبکستان در 21 مارس برگزار میشود و تعطیلات رسمی آغاز میشود مقامات این کشور همراه با سفیران خارجی این رسم جاودانه را برگزار میکنند و به هم پیام تبریک میفرستند

به دلیل مبارزه حکومت کمونیستی ازبکستان با نوروز بعضی آیین های نوروزی در این کشور به دست فراموشی سپرده شده اند؛ مردمان بی نظیر ازبکستان در نوروز سبزه و سمنو درست میکنند و به هم هدیه میدهند ودر بعضی روستاها از روی آتش میپرند اما بعضی رسوم نوروز مانند چهارشنبه سوری و سیزده بدر در این کشور برگزار نمیشود. هنگام پختن سمنو مردم کنار هم جمع میشوند و میخوانند و با شادی میرقصند:

سمنک در جوش است، ما کفچه زنیم دیگران در خوابند،ما

ازبکهای نازنین در نوروز آواز میخوانند و نمایش اجرا میکنند و مسابقه برگزار میکنند و درخت میکارند.


.نوروز ترکیه.

مردمان ترکیه جشن نوروز را برخلاف آذری ها زیاد جدی نمیگیرند و جز معدود جشن های ترکیه است یکی از رسوم این کشور در نوروز؛حکیم باشی معجونی با نام نوروزیه درست میکند و به پادشاهانو درباریان و بالا مقامان کشور میفرستد.


.نوروز در زنگبار.

گروه بزرگی از شیرازیان به شرق آفریقا کوچ کردند و آیین ایران باستان را با خود به زنگبار بردندو ان را پرورش دادند جشن (نوروزی) نام این جشن در زنگبار است و هنوز برگزاری آن ادامه دارد.


.نوروز مصری.

به عربی النیروز و یا نیروز جشن سالیانه ای است که قبطیان مصر ان را برگزار میکنند، سالیانه در روز آغاز سال قبطیان همان اول پاییز جشن گرفته میشود، برخی تاریخ نگران و استادان معتقد اند که این جشن در مصر به زمان تصرف مصر در دوره هخامنشیان بر می گردد اما خود قبطیان این جشن را مربوط به مصر باستان می دانند.


*یاعلی*

امتیاز دهی به مقالهScoring the article
 
ثبت نظر یا سوالRegister comments or questions
نام و نام خانوادگیfirst name and last name
ارسال
نظراتComments   (0)
ترتیب
کلمات کلیدی: نوروز
دلار: 79,030تومانبیت کوین: 98,371 دلار
790300
fa