کسب و کار و تجارت، همان مبحثی که همه ما هر روز با آن سر و کار داریم و همواره به دنبال راهکار های بهتر در جهت فروش خدمات یا محصولات خود به مشتری هستیم.
کامپیوتر باعث تحولی عظیم در کسب و کار شد خصوصا بستر وب و اینترنت.
در شیوه سنتی معمولا مشتری باید حضوری مراجعه می کرد و زمان بسیاری را در ترافیک پشت سر می گذاشت تا نهایتا پس از کلی مسافت طی شده و زمان و هزینه به بنگاه خدماتی شما مراجعه می کرد و خدمت مورد نظر را دریافت می کرد اما با ورود موبایل و اینترنت و کامپیوتر همه چیز دگرگون شد و بازار تجارت در بستر وب داغ شد تا حدی که بسیاری از بنگاه ها و موسسات به فکر استفاده از این شیوه افتادند.
در دنیای کرونایی امروز اهمیت این شیوه بیشتر مشخص گردید چرا که به علت رعایت پروتکلها و عدم گسترش و سرایت بیماری، بسیاری از افراد دیگر به صورت حضوری نمی توانند محصول خود را خریداری کنند و مجبور شدند که به شیوه نوین یعنی خرید اینترنتی کار خود را پیش ببرند. شاید فراهم نبودن بستر مناسب اینترنت در ایران شیوه نوین تجارت را با اختلال همراه کند اما به هر حال حداقل در شرایط فعلی و در زمینه حفظ جان و سلامتی خود باید به شیوه نوین امروزی روی آورد حتی با وجود کمی و کاستی های آن.
اما به طور کلی این شیوه در هر حالتی و با هر وضعیتی مزایایی از جمله صرفه جویی در وقت و هزینه را به همراه دارد علاوه بر اینکه امکان مقایسه و امکانات هر محصول به طور کامل درج شده و بیشتر فروشندگان برای تشویق مشتری به خرید با این شیوه درصد هایی تخفیف قائل می شوند پس نسبت به مراجعه حضوری به صرفه تر نیز هست.
تجارت الکترونیک که زیر شاخه ای از علم کامپیوتر و فناوری اطلاعات است به چند بخش تقسیم می شود:
مدل ( Business to Business ) B2B یا بنگاه به بنگاه که مثلا عرضه محصول از عمده فروش به خرده فروش مثالی از آن است.
مدل B2C ( Business to Customer ) عرضه محصول از خرده فروش به مشتری و مصرف کننده است.
مدل C2B ( Customer to Business ) ارائه محصول جدید از مشتری به بنگاه است که قبلا نداشته یا ارجاع محصول خریداری شده نیز شامل می شود.
اما هر روش و متدی علاوه بر مزایا، نواقصی هم دارد: مهمترین آن امکان مشاهده و از نزدیک دیدن از انسان گرفته می شود خصوصا برای کسانی که به روش سنتی انس گرفته اند و به راحتی با روش جدید عجین نمی شوند.
نقص دیگر وجود هکر ها و سایتهای کلاه برداری یا درگاه های پرداخت جعلی و افتادن در دام آنها در هنگام خرید اینترنتی است و از همه مهمتر فراهم نبودن بستر استاندارد و زیر ساخت وب و اینترنت.
اما یا وجود تمامی این نواقص باز هم روشی مورد پسند و باب میل بیشتر اقشار جامعه است خصوصا در شرایط بغرنج فعلی که امکان خرید حضوری به کمترین حد خود رسیده است.
بیایید تصور کنیم که وب و اینترنت وجود نداشت آن وقت با شیوه سنتی و ویروس کرونا چگونه امورات اولیه خود را می گذراندیم، هر چند که همه می دانیم طیف وسیعی از مشاغل امکان فراهم کردن شیوه مجازی را ندارند.