علائم ضربان بالا
«معمولاکسی که دارای ضربان بالای قلب است احساس «تپش» می کند ولی باید دانست که «تپش» یافته ای است که خود بیمار آن را اعلام می کند که هم می تواند به خاطر افزایش ضربان باشد و هم کاهش ضربان که بسته به نوع علت ثانویه می تواند علائم دیگری هم به همراه داشته باشد» این متخصص قلب و عروق ضمن اشاره به این موضوع عنوان می کند: کسی که دارای اضطراب باشد تکرر ادرار، با ضربان قلب بالای وی همراه می شود یا در پرکاری تیروئید عرق های مکرر و در بیماری های ریوی، تنگی نفس، با ضربان قلب بالا، همراه می شود. گاهی وقتی ضربان قلب از حد طبیعی بالاتر برود، فرد در ناحیه قفسه سینه احساس درد می کند و آنژین صدری رخ می دهد.به گفته دکتر فاتحی برای درمان ابتدا باید دید که این ضربان از نوع آریتمی است یا خیر؟! اگر آریتمی بود، طبق نوع آریتمی، درمان خاص آن آغاز می شود، ولی اگر این ضربان از نوع «تاکی کاردی» بود باید به دنبال علل ثانویه آن گشت و با درمان عارضه، از شدت ضربان قلب کاست و در برخی مواقع که ضربان غیرقابل کنترل می شود از دارویی به نام «بتا بلاکر» جهت کاهش ضربان استفاده می شود.
کاهش ضربان قلب
اگر ضربان قلب از 60 بار در دقیقه کمتر باشد، اصطلاحا گفته می شود که ضربان قلب کند و یا (برادی کاردی) است که گاه طبیعی و گاهی غیرطبیعی است، به عنوان مثال از آنجایی که پمپاژ قلب ورزشکاران بسیار قوی است، می تواند ضربان قلبشان کمتر باشد و یا در مواقع خواب، این ضربان کمتر باشد.
دکتر فاتحی با اشاره به این مطالب، خاطرنشان می کند: در برخی مواقع استفاده از داروهایی همچون «آتنولول» و داروهای «بتابلاکر» می تواند در کاهش ضربان قلب نقش داشته باشد.
به گفته این متخصص قلب و عروق، افرادی که دارای کم کاری تیروئید هستند نیز مستعد کاهش ضربان قلب هستند و همچنین بیماران «یرقانی» نیز به خاطر وجود ماده سمی در بدنشان، مستعد این کاهش خواهند بود.
شایان ذکر است سکته های قلبی بخصوص در نواحی تحتانی قلب، بیماری های مادرزادی در کودکان و افراد سن بالا، مستعد کاهش ضربان قلب هستند. این عضو هیات علمی دانشگاه عنوان می کند: افرادی که دارای تومورهای مغزی هستند به دلیل کاهش فشار داخل مغز، دچار این کاهش می شوند که علائم آن با سرگیجه، سیاهی چشم، عرق سرد، تلوتلوخوران، سنکوپ و نهایتا فوت همراه است.
وی خاطرنشان می کند: در این عارضه نیز ابتدا باید علل کاهش ضربان مورد بررسی قرار بگیرد و در صورت مصرف دارویی که باعث این کاهش شده است، داروها بایستی سریعا قطع و در شرایط حاد از داروی (آتروپین) تزریق کرد.
دکتر فاتحی در پایان می گوید: در بسیاری از موارد که درمان های اینچنینی بی جواب بمانند، پزشک مجبور به تعبیه باتری (پیس میکر) برای بیمار می شود تا ضربان وی را افزایش و کنترل کند.
چت با نویسنده