بیماری قلبی و عروقی؛ پیامدی از پرفشاری خون که دیگر فقیر و غنی نمی شناسد

نویسنده: محمود زمندی
1398/08/18   17:31
بیماری های قلبی عروقی (CVD؛ یعنی سکته مغزی، حملات قلبی و نارسایی قلبی) علت اصلی مرگ و معلولیت در سراسر جهان است. تقریبا 80٪ مرگ و میر های ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی در کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط رخ می دهد.
بیماری قلبی و  عروقی؛ پیامدی از پرفشاری خون که دیگر فقیر و غنی نمی شناسد

بیماری­های قلبی عروقی یک علت مهم مرگ و میر و ناتوانی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است که در حال افزایش نیز می باشد. این شرایط در حال حاضر بیشتر از 20 درصد از تمام سالهای زندگی سالم تعدیل شده با ناتوانی در کشورهای توسعه یافته و 8 درصد در کشورهای در حال توسعه را شامل می شود. علاوه بر این، در حالی که نسبت مرگ و میرها به دلیل بیماری های قلبی عروقی در کشورهای توسعه یافته تقریبا ثابت باقیمانده است، پیش بینی می شود که در کشورهای در حال توسعه به شدت افزایش یابد.

نتایج مطالعه Global burden of diseases study 2016 نشان داده حدود 72 درصد از تمامی مرگ های جهان در سال 2016 ناشی از بیماری های مزمن غیر واگیر بوده است. در بین بیماری های غیرواگیر مزمن، بیماری ایسکمیک قلبی در اکثر مناطق جهان اولین علت مرگ زودرس به شمار می رود و علت 48/9 میلیون مرگ در سال 2016 بوده است که نسبت به سال 2006 حدود 19 درصد افزایش داشته است.

براساس نتایج این مطالعه، مهمترین علل مرگ (10 علت اصلی) در سال 2016 در ایران شامل بیماری ایسکمیک قلبی، سکته مغزی، تصادفات جاده ای، پرفشاری خون، آلزایمر، دیابت، بیماری مزمن انسدادی ریوی، بیماری مزمن کلیوی، سایر بیماری های قلبی عروقی و سرطان معده هستند.

از سال 2005 تاکنون، بیماری ایسکمیک قلبی در تمامی سال ها اولین علت مرگ در ایران بوده است. در سال 2016 این بیماری باعث بیش از 25 درصد از کل مرگ و میر (معادل بیش از 90 هزار مرگ) بوده است. به عبارت دیگر، از هر 4مورد مرگ در ایران، یک مورد از بیماری ایسکمیک قلبی ناشی می شود و این نسبت در زنان و مردان تفاوت ندارد.

گزارش 2002 سلامت جهانی تعدادی از عوامل خطر اصلی را شناسایی کرده و سهم هر کدام در بار جهانی بیماری های قلبی عروقی را تعیین کرده است. این عوامل خطر شامل ابتلا به مصرف دخانیات، مصرف الکل، غلظت بالای کلسترول، فشار خون بالا، مصرف کم میوه و سبزیجات، فعالیت بدنی کم و افزایش شاخص توده بدنی است. درحالی که تأثیر این عوامل خطر به دلیل چند علتی بودن بیماری­های قلبی عروقی همپوشانی دارد، بیشترین سهم خطر مربوط به فشارخون بوده است. در سراسر جهان در سال 2000، حدود 7/1 میلیون (13٪) مرگ به بالا بودن فشار خون سیستولیک از 115 میلی متر جیوه نسبت داده شده است.

چندین دلیل مهم و اساسی وجود دارد که فشار خون مهمترین عامل خطر بیماری های قلبی و عروقی بین عوامل خطر شناخته شده است.

اول، برآوردهای مربوط به گزارش سلامت جهانی 2002 به ارتباط مثبت مداوم فشار خون با خطر بیماری عروق در طیف گسترده ای از وجود فشار خون بالا ونبود فشار خون بالا اذعان کرده است. بر این اساس، این برآوردها نقش فشار خون را در علل بیماری های قلبی عروقی در همه سطوح فشار خون و اثرات کامل فشار خون بر خطر قلبی عروقی را تشخیص می دهد.

دوم، برآوردهای اثرات فشار خون بر بیماریهای قلبی عروقی بر اساس مطالعات اپیدمیولوژیک که در این مطالعات محقق تعدیل هایی برای مشکل خطای اندازه گیری را انجام میدهد (تورش رقت رگرسیون) که بدون چنین تعدیل­هایی، تاثیر فشار خون بر ریسک بیماری ها به طور سیستماتیک تقریبا نصف است.

سوم، شکل عمده ای از بیماری های عروقی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه سکته مغزی است که نسبت به بیماری قلبی عروقی بیشتر با فشار خون مرتبط است و بسیاری از مرگ و میر های ناشی از بیماری­های قلبی عروقی در کشورهای در حال توسعه است و چون نسبت بیشتری از این بیماریها به علت سکته مغزی است، سهم نسبی فشار خون از بار جهانی بیماری های قلبی عروقی افزایش یافته است.

نتیجه نهایی این که حدود یک سوم از مرگ و میرهای مربوط به فشار خون بالا در کشورهای توسعه یافته رخ می دهد، یک سوم در کشورهای در حال توسعه با مرگ و میر بالا و یک سوم در کشورهای در حال توسعه با مرگ و میر کم است. به همین دلیل استراتژیهای کنترل فشار خون، اولویت سلامت عمومی در سراسر جهان و نه فقط در کشورهای توسعه یافته است.

امتیاز دهی به مقالهScoring the article
 
ثبت نظر یا سوالRegister comments or questions
نام و نام خانوادگیfirst name and last name
ارسال
نظراتComments   (0)
ترتیب
دلار: 79,520تومانبیت کوین: 96,360 دلار
795200
fa