ابتدا قصد داریم تا کاکتوس ها رو دسته بندی کنیم تا شما عزیزان یک اطلاعات ابتدایی درباره کاکتوس ها داشته باشید و بعد به نکات نگهداری کاکتوس ها بپردازیم.
کاکتوس ها به صورت کلی به دوسته ساکولنت و کاکتوس های معمولی تقسیم میشوند، ساکولنت ها معمولا بدون تیغ و دارای بافت گوشتی هستند دقیقا برعکس کاکتوس های معمولی که اکثرا داری تیغ و آروئل هستند.
نیاز اساسی کاکتوس ها در پنج دسته کلی و مهم تقسیم بندی میشود که شامل ؛ نور کافی_آب کافی_تهویه مناسب_کود دهی_خاک مناسب
نورکافی:
منظور از نور کافی نور خوشید میباشد که اساسی ترین مورد در نگهداری کاکتوس میباشد معمولا کاکتوس های به 4 الی 8 ساعت نور فیلتر شده نیاز دارند (منظور از فیلتر شده این است که اگر برای مثال کاکتوس خود را پشت پنجره قرار میدهید شیشه رو به وسیله تور های ریز که نور آن ها عبور میکند بپوشانید بجای تور میتوان از شیشه مات کن نیز استفاده کرد، این عمل به منظور جلوگیری از تابش مستقیم آفتاب به کاکتوس و آفتاب سوختگی میباشد)
شاید در ذهن شما سوالی به وجود بیاید که چرا کاکتوس به این مقدار نور آفتاب احتیاج دارد. در جواب باید گفت نور خورشید باعث رشد و رسیدن مواد لازم برای رشد کاکتوس میشود و نور از علفی شدن(باریک شدن) کاکتوس شما جلوگیری میکند و خود این نور و گرما خورشید می تواند عاملی برای خشک شدن سریع خاک و جلوگیری از قارچ زدگی و پوسیدگی و خرابی کاکتوس شما باشد.
درصورت نبود نور خورشید و پنجره میتوان از نور های مصنوعی نیز استفاده کرد، مانند لامپ های smd و لامپ های مخصوص رشد گیاه و نکته مهم این لامپ ها این است به خوبی نمی توانند جایگزین نور خورشید باشند.
آب کافی:
کاکتوس ها از نظر آب دهی معولا به آب دهی کم و منظم نیاز دارند، آب دهی باید به گونه ای باشد که در فاصله دو آبیاری خاک گلدان کاکتوس خشک شود و بعد از خشک شدن خاک ابیاری شود.
سعی کنید در ساعات خنک روز معمولا شب ها به آبیاری کاکتوس خود بپردازید، زیرا آبیاری در هنگام نور خورشید باعث از بین رفتن کاکتوس شما میشود.
از آب بدون کلر و هم دمای محیط استفاده کنید، شما میتوانید مقداری آب را در دمای اتاق داخل ظرفی مناسب بریزید و به مدت 12 ساعت در آن ظرف بماند تا کلر آن از بین برود.
در تابستان باید فواصل آبیاری کمتر شود و در زمستان فواصل کمتر شود زیرا تبخیر آب در فصول مختلف به دلیل دمای محیط متفاوت می باشد.
تهویه مناسب:
اگر شما کاکتوس های خود را در فضای بسته نگهداری میکنید سعی کنید نسبت به تهویه محیط اقدام کنید.برای مثال اگر کاکتوس شما در میان پنجره و پرده قرار میگیرد روزانه پرده را کنار بزنید یا پنجره را باز کنید تا تهویه هوا صورت بگیرد.
تهیه هوا معمولا به کاهش رطوبت محیط کمک میکند و این کاهش رطوبت به کاکتوس شما کمک میکند تا در مقابل صدمات قارچ ها و بیماری ها و پوسیدگی ها در امان باشد.
اگر کاکتوس های خود را در گلخانه خانگی خود نگهداری میکنید میتوانید نسبت به تهیه فن مناسب به منظور تهویه اقدام فرمایید.
کود دهی:
کود دهی مناسب و در زمان مناسب یکی از مهم ترین فاکتور های رشد کاکتوس میباشد.در فروشگاه های کشاورزی کود های گوناگونی وجود دارد و شما باید کود مناسب کاکتوس خود را تهیه کنید، یکی از کود های مهم و کارآمد در رشد کاکتوس ها استفاده از کود کریستانول 38_11_3 با پتاس بالا و ازت پایین میباشد که معمولا دوز استفاده آن یک گرم کود در یک لیتر اب میباشد.
کود آهن و کود های حیوانی نیز از بهترین کود های طبیعی میباشند و تاثیر بسزایی در رشد کاکتوس دارد.
نکته حائز اهمیت و اساسی در کود دهی زمان کود دهی میباشد، کود دهی باید در فصل بهار و تابستان انجام شود و از کود دهی در فصل زمستان و پاییز اجتناب کنید.
خاک مناسب:
خاک مناسب از اساسی ترین نیاز های هر گیاهی میباشد و رشد و ادامه حیاط کاکتوس بستگی به خاک آن دارد.
خاک مناسب کاکتوس باید متخلل باشد و دارای زه کشی مناسب باشد تا از جمع شدن آب زیاد جلوگیری شود و مانع پوسیدگی ریشه کاکتوس و چسبندگی خاک به ریشه شود.
خاک متخلل کمک شایانی به رشد ریشه میکند،معمولا خاک کاکتوس متشکل از 50درصد ماسه,35 درصد خاک باغچه,10درصد پیت ماس,5درصد کوکوپیت میباشد.
نکته مهم در زمان تعویض خاک کاکتوس:بعد از تعویض خاک کاکتوس باید تا یک الی سه روز خاک کاکتوس آبیاری نشود چون در این زمان کاکتوس اب را جذب نمیکند و موجب پوسیدگی و فساد ریشه میشود.