در همه موارد مربوط به پزشکی و برای سلامت و تندرستی بدن از انواع انرژی استفاده می شود. انرژی شکل های متنوع دارد. زمانی که از داخل بدن و بافت ها و اندام ها تصویر برداری می شود و یا امواج مغز بر روی صفحه نمایشگر توسط یک پزشک بررسی می شود از انرژی استفاده می کنیم. انرژی بر خلاف آب و هوا که چیزی عینی است قابل دیدن نیست. مثلا انرژی نوری خورشید به رویش گیاه کمک می کند. یا انرژی گرمایی سبب جوشیدن آب می شود. انرژی به خودی خود کار انجام نمی دهد.
بنابراین برای انجام کار نیرو باید بر یک ماده تاثیر بگذارد. نیرو انرژی را به یک ماده منتقل می کند تا سبب حرکت آت شده، مسیر حرکتش را تغییر دهد یا موجب تغییر شکل آن شود.
کاربردهای انرژی در پزشکی و تندرستی:
نیروهای مغناطیسی و کششی: مغناطیس نیرویی است که در میدان مغناطیسی روی اجسام عمل می کند. مثلا در پرتونگاری های ام.آر.آی از میدان مغناطیسی استفاده می شود. یا پزشکان برای ترمیم شکستگی های استخوان ها دست یا پا از نیروی کششی استفاده می کنند تا نیروی ماهیچه ها را خنثی کنند و برای این کار از وزنه استفاده می شود.
انرژی الکتریکی: دستگاه های پرتوایکس انرژی پتانسیل را در خود ذخیره می کنند. وقتی جریان الکتریسیته از درون این دستگاه عبور می کند به شکل انرژی جنبشی آزاد می شود، از انرژی پرتوایکس برای مشاهده شکستگی های استخوان ها استفاده می شود.
انرژی گرمایی: شکلی از انرژی جنبشی است که پزشکان برای تحقیق در مورد دمای بدن از این انرژی استفاده می کنند. برای این کار از گرمانگار استفاده می شود. گرما به صورت تابش مادون قرمز از بدن منتشر می شود اگر رگ های خونی در بخشی از بدن مسدود شوند این بخش دچار کمبود خون می شود و در تصویر گرمانگاری این بخش خنک تر از سایر بخش های بدن دیده می شود. اما در تومور های سرطانی این بخش با افزایش خون مواجه می شود و گرم تر از سایر بخش های بدن دیده می شود. گرم ترین نقاط به رنگ قرمز و خنک ترین نقاط به رنگ سبز دیده می شوند.
انسفالوگراف: (ماشین برق نگار مغز) از طریق انسفالوگرافی پزشکان از روند فعالیت های مغز و وجود نارسایی هایی احتمالی آگاه می شوند. ماشین برق نگار مغز انرژی الکتریکی مغز را اندازه گیری می کند.
شوک الکتریکی: وقتی جریان الکتریسیته از درون بدن عبور می کند سبب شوک الکتریکی می شود. مثلا با دستگاه الکتروشوک می توان ضربان قلب شخصی را که بعضی وقت ها در اتاق عمل از کار می افتد دوباره به کار انداخت.
انرژی شیمیایی: شکلی از انرژی پتانسیل است. خوردن غذا انرژی شیمیایی مورد نیاز بدن را تامین می کند که هنگام ورزش کردن این انرژی به انواع مختلف انرژی تبدیل می شود.
انرژی پرتولیزر: پرتو های نور توسط عدسی چشم خم شده و روی شبکیه متمرکز می شوند. در جراحی چشم با پرتولیزر اندازه قرنیه چشم تغییر داده می شود که در اصطلاح تراش قرنیه نامیده می شود و از این روش برای متمرکز کردن دقیق پرتوهای نور بر روی شبکیه استفاده می شود.
انرژی نوری: خورشید مهم ترین منبع انرژی نوری است که انرژی نوری زمین را تامین می کند. در پزشکی هم از دستگاه های پرتوایکس و لیزر از انرژی نوری استفاده می شود. لنز ها و عینک های طبی با خم کردن پرتوهای نور ضعف قدرت بینایی را جبران می کنند.
سی.تی.اسکن: در تصویر برداری سی.تی.اسکن یک رایانه با استفاده از پرتوایکس تصویر دقیق و واضحی از رگ های خونی، وبافت ها و اندام های بدن نمایش می دهد.
ام.آر.آی: در تصویر برداری به شیوه ام.آر.آی از نیروی میدان مغناطیسی برای تهیه تصویر از بافت های نرم بدن مانند مغز، قلب و ماهیچه ها استفاده می شود چرا که این اندام ها محتوی آب فراوان هستند.
سونوگرافی: از ماشین های فراصوتی از انرژی صوتی برای تصویربرداری از بخش های مختلف بدن استفاده می شود. از این شیوه برای آگاه شدن از سلامت جنین و نوزاد استفاده می شود.
آندوسکوپی: برای مشاهده بخش های مختلف درون بدن از وسیله ای به نام آندوسکوپ استفاده می شود. آندوسکوپ لوله ای قابل انعطاف است که انتهای آم دارای فیبرهای نوری است که در نوک آن یک دوربین ویدیویی تعبیه شده است.