شرکت سهامی خاص و فرآیند انحلال آن

نویسنده: زهرا احمدی
1399/04/29   13:00
یکی از انواع شرکت های سهامی، شرکت سهامی خاص می باشد، که هنگام تشکیل این شرکت، همه هزینه های تاسیس توسط موسسان آن شرکت تامین می شود. کمترین میزان سرمایه لازم برای تاسیس شرکت سهامی خاص یک میلیون ریال می باشد.
شرکت سهامی خاص و فرآیند انحلال آن

• شرکت سهامی خاص

یکی از انواع شرکت های سهامی، شرکت سهامی خاص می باشد، که هنگام تشکیل این شرکت، همه هزینه های تاسیس توسط موسسان آن شرکت تامین می شود. کمترین میزان سرمایه لازم برای تاسیس شرکت سهامی خاص یک میلیون ریال می باشد و در آینده نیز میزان افزایش سرمایه اختیاری می باشد، و لذا باید توجه کرد که سهام داران آن حداقل از 3 نفر تشکیل شده باشند. و هم چنین تعداد اعضای هیئت مدیره نیز کمتر از این تعداد نمی توانند باشند.

در این نوع شرکت ها بر خلاف شرکت با مسئولیت محدود، داشتن بازرس اصل و علی البدل الزامی می باشد. حال لازم به ذکر است که توضیح داده شود، بازرس اصل به فردی در شرکت گفته می شود که بر اعمال و تصمیم گیری های هیئت مدیره نظارت می کند. و بازرس علی البدل به شخصی گفته می شود که در صورت فوت، استعفا، یا در صورت منع شدن بازرس اصلی از کار بازرس علی البدل کار او را انجام می دهد. در شرکت های سهامی خاص باید مقداری از سهام را به صورت نقدی، حدود 35 درصد، در یک بانک به امانت گذاشته شود، و 65 درصد باقی مانده سهام تحت تعهد سهام داران باقی بماند.

در این نوع شرکت ها مدیران باید حتما از بین اعضای سهام دار انتخاب شوند، و مدت زمان مدیریت 2 سال می باشد، که این زمان قابل تمدید می باشد. تعداد سهام داران باید در اساسنامه ی شرکت ذکر شود، برای اعلام آگهی دعوت شرکت، باید از روزنامه های کثیر الانتشار استفاده شود. شرکت های سهامی خاص به نسبت تعداد سهام سهام داران بین آن ها تقسیم می شود، و حق رای و تصمیم گیری نیز توسط کسی که در شرکت تعداد سهام بیشتری دارد گرفته می شود.


● فرایند انحلال در شرکت های سهامی خاص

زمانی که حرف از انحلال شرکت به میان آورده می شود، یعنی کسب و کار آن شرکت خاتمه یافته است. و زمان تقسیم کردن دارایی های شرکت در میان سهام داران رسیده است. و هم چنین دیگر بدهی های شرکت نیز میان سهام داران شرکت، تقسیم می شود. البته این تقسیم بندی با توجه به میزان درصد سهام، سهام داران شرکت بین آن ها تقسیم می شود. و همچنین آن ها موظف به پرداخت بدهی های شرکت می باشند، یکی از نکات اصلی که باید به آن توجه کرد، فرایند انحلال شرکت با ورشکستگی شرکت تفاوت دارد، زیرا زمانی که یک شرکت ورشکسته می شود، بدهی های آن شرکت، هم چنان باقی می ماند. اما با اتمام کامل فرآیند انحلال شرکت، فعالیت های آن شرکت به طور کامل خاتمه پیدا می کند. و لازم به ذکر است که برای اعلام انحلال در شرکت های سهامی خاص، باید تمامی سهام داران رضایت کامل داشته باشند.


● مجموعه اقداماتی که قبل از فرایند انحلال شرکت باید انجام داد

_ در ابتدای کار باید مسائل مربوط به امور مالی شرکت و هم چنین کارهای مربوط به امور مالیاتی شرکت را به طور کامل شفاف سازی کرد.

_ پرداخت بدهی های شرکت به طلب کاران، با توجه به میزان درصد سهام، سهام داران در شرکت، یک امر بسیار مهم می باشد. و این موضوع باید با اطلاع رسانی به آن ها، در مورد انحلال شرکت صورت گیرد.

_ در نهایت دارایی های باقیمانده از شرکت بر اساس درصد سهام سهام داران و میزان مشارکت آن ها در شرکت، بین سهام داران تقسیم می گردد. و با انجام این عمل، یعنی تقسیم دارایی ها، فرایند انحلال شرکت تکمیل می شود.


● دلایل انحلال شرکت سهامی خاص

• مطابق قانون و لایحه ای که در مجلس توسط نمایندگان مجلس، به تصویب رسیده است، به این گونه است که، در امر تجارت برای انجام دادن هر پروژه خاص می بایست یک شرکت ایجاد شود، که این شرکت نیز می بایست دارای اعضا و سهام دارانی باشد، که این اعضا برای خود، یک هیئت مدیره را تشکیل می دهند. که این هیئت مدیره شامل: رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل و منشی و بازرس می باشد. در این شرکت های سهامی خاص، که برای انجام دادن پروژه خاصی تشکیل می شوند، برای انحلال آن ها شرایط خاصی لازم می باشد، و بستگی به نوع تشکیل شدن آن ها به هنگام تاسیس شرکت و تنظیم مفاد قرارداد شرکت تشکیل شده دارد، و از همه مهم تر این است که، شرایط خاصی که برای شرکت پیش می آید نیز در انحلال شرکت تأثیر دارد. به عنوان مثال:

_ این که اعلم شود، شرکت ورشکسته شده است و یا پروژه انجام شده توسط شرکت، غیر قانونی اعلام شود.

_ گاهی اوقات نیز تشکیل شرکت های سهامی خاص، قرارداد شرکت برای مدت و زمان معینی تشکیل می شود، که بعد از سپری شدن این مدت و پایان یافتن مدت قرارداد، خود به خود شرکت منحل می شود. و برای این امر که مانع از منحل شدن شرکت بشوند، به این صورت می باشد که اعضای آن مجددا، مدت آن قرارداد را تمدید کنند.

_ گاهی اوقات نیز، انحلال شرکت می تواند به این گونه باشد که، صاحبان سهام و شریک های شرکت درخواستی مبنی بر این که شرکت مورد نظر می بایست منحل و انحلال گردد، که این مورد هم از نظر قانون صحیح می باشد، و شرکت منحل می گردد.

_ البته بایستی شرکت ها و سهام داران، مجمع عمومی فوق العاده را دعوت کنند، که بعد از بررسی کردن موضوع انحلال، اگر دو سوم اعضاء رای به انحلال شرکت بدهند، شرکت نیز مطابق رای اعضا منحل خواهد شد.

_ یکی دیگر از راه های انحلال شرکت سهامی خاص به این صورت است که، طلب کاران شرکت سهامی خاص، برای دریافت حق و حقوق خود از شرکت، دچار مشکل می شوند. بنابراین آن ها می توانند با ارائه و تنظیم شکایت نامه محضر دادگاه صالح، درخواست انحلال شرکت را از دادگاه خواستار شوند، و دادگاه نیز با بررسی و دلایل مستند و قانع کننده، می تواند به انحلال شرکت سهامی خاص حکم دهد.


● مجموع اقدامات لازم که بعد از انحلال شرکت باید انجام داد

• بعد از اتمام فرایند انحلال شرکت، از بعد از آن مدیران شرکت دیگر وظایف خاصی برای انجام دادن ندارند. و کار آن ها در شرکت به اتمام می رسد. در این زمان است که، شرکت باید یک صورت جلسه را تنظیم کند، و یک جلسه تشکیل دهد و در طی آن یک نفر یا چندین نفر را برای سمت و مقام مدیر تصفیه برگزیند. مدیران تصفیه، از بعد از زمان انحلال شرکت، به مدت دو سال ماموریت پیدا می کنند، بدهی های شرکت را تسویه کنند، و تمامی اعمال جاری شرکت را متوقف کنند. و اگر مدیران تصفیه در زمان تعیین شده، در انجام کار خود موفق نشوند، و به هر دلیلی در اتمام کار خود ناکام بمانند، می توانند به دادگاه و یا مجمع عمومی فوق العاده درخواست دهند، که مدت انجام وظایف خود را زیادتر کنند و آن را تمدید کنند، از دیگر وظایف این مدیران تصفیه می توان، به تقسیم کردن دارایی های شرکت و اجرای قرارداد نامه های شرکت و دریافت مطالبات شرکت و پایان رساندن تمامی کار های در حال اجرای شرکت نام برد.


● نتایج حقوقی مربوط به شرکت در هنگام انحلال

• اسم شرکت: در هنگام تسویه شرکت نام آن تغییری نمی کند، و ثابت می ماند. اما نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که، عبارت در حال (تصفیه) در کنار نام شرکت باید ذکر شود. و هم چنین در تمامی آگهی هایی که درباره شرکت و یا اسناد شرکت می باشد، اسم مدیر ها و یا مدیر تصفیه، باید برده شود.

• آدرس شرکت: شرکتی که در دوران تصفیه به سر می برد، مانند اسم خود، آدرس اقامتگاه خود را نیز حفظ می کند. ولی لازم به ذکر است که، آدرس مدیر و یا مدیر های تصفیه، همان آدرس اصلی شرکت می باشد. و اگر مدیران تصمیم به تغییر دادن آدرس شرکت بگیرند، باید این کار را طبق حکم دادگاه انجام بدهند و یا توسط مجمع عمومی فوق العاده تصمیم گیری شود.

• دارایی های شرکت: زمانی که شرکت در دوران تصفیه به سر می برد، باز هم دارایی هایش ثابت می ماند و تغییری پیدا نمی کند، دارایی های شرکت در همان ابتدا بین شریک های شرکت تقسیم نمی شود، بلکه اول باید دارای شرکت به عنوان یک ضامن برای طلب کاران تلقی شود، و اول بدهی های شرکت با آن پرداخت شود، و بعد باقی مانده دارایی ها می تواند بین اعضای شرکت تقسیم شود. و هم چنین نکته قابل توجه این است که، افرادی که از سهام داران شرکت طلب شخصی دارند، از این دارایی ها هیچ نوع سهی نمی برند.

• ورشکستگی: در دوران تصفیه شرکت، اگر مشخص شود که شرکت در حال ورشکستگی می باشد، باید شرکت حکم ورشکستگی را از دادگاه اتخاذ کند. طبق قانون مربوط به انحلال شرکت های سهامی خاص تصفیه مربوط به امور شرکت، باید مطابق قوانین وضع شده مرتبط با آن صورت بگیرد، و اگر در این میان ورشکستگی رخ داده شود، باید تابع قوانینی که مرتبط به ورشکستگی است، امور و کارها را انجام داد.

امتیاز دهی به مقالهScoring the article
 
ثبت نظر یا سوالRegister comments or questions
نام و نام خانوادگیfirst name and last name
ارسال
نظراتComments   (0)
ترتیب
کلمات کلیدی: شرکت سهامی خاص،انحلال شرکت سهامی خاص
دلار: 70,210تومانبیت کوین: 97,512 دلار
702100
fa