پیشرفت های علمی باعث افزایش قدرت و اقتدار کشورها می شود

1399/07/02   09:02
این مقاله با عنوان "علم عامل قدرت" به این نکته اشاره دارد که تولید و پیشرفت های علمی باعث قدرتمندی یک کشور می شود. این مقاله تاکید دارد که پیشرفت های علمی در صنایع پزشکی، حمل و نقل، هوا و فضا و انرژی هسته ای اهمیت بالایی دارد و باعث افزایش قدرت و اقتدار کشورها می شود
پیشرفت های علمی باعث افزایش قدرت و اقتدار کشورها می شود

در ابتدا تعاریفی آکادمیک را از علم و قدرت بیان می کنم. علم در یک تعریف بسیار ساده عبارت است از مجموعه آگاهی منظم ما نسبت به امور و پدیده ها. در این تعریف، آگاهی منظم به این نکته اشاره دارد که علم ما نسبت به یک پدیده به صورت اتفاقی یا تصادفی حاصل نمی شود، بلکه نتیجه استدلال ها، آزمایشات و تجارب می باشد.

اما در این قسمت، قدرت را تعریف می کنم؛ قدرت به معنای نوعی از تسلط می باشد.

به عبارتی کسی که قدرت دارد، یعنی دارای نیرویی است که می تواند بر دیگران تاثیر بگذارد و آنها را تحت تاثیر خود قرار دهد. همین تاثیر گذاری می تواند به گونه ای باشد که تاثیر پذیرفتگان از دارنده قدرت اطاعت و فرمانبری کنند. از نظر برتراند راسل، فیلسوف و ریاضی دان مشهور انگلیسی، قدرت یعنی پدید آوردن آثار مطلوب. بنابراین قدرت جنبه ای کمی و مادی دارد. به عبارتی کشوری که دارای قدرت است می تواند آثار مطلوبی همچون رفاه، امنیت و توسعه را برای ملت خود فراهم کند. قدرتمندی یک کشور در سطح ملی برای ملتش اقتدار ایجاد می کند و اثر مطلوبی برای یک ملت و دولت است. در سطح بین الملل کشور دارای قدرت می تواند بر دیگر کشور ها تاثیر گذاری کند و در عرصه ی جهانی حکمرانی کند.

علم مهم ترین عامل رسیدن به قدرت و ثروت می باشد. تاریخ شاهد این نکته است که قدرت و ثروت حاصل دانش و علم است.

مردان علم، کسانی مانند نیوتون، گالیله و لاوازیه بودند که جوامع خرافاتی و بیمار گونه اروپایی را به جوامع پیشرفته و قدرتمند تبدیل کردند.

قدرت کشور ها در عرصه ی بین الملل و اعمال نفوذ آنها در عرصه جهانی، به عوامل مختلفی همچون روابط سیاسی مطلوب، سیاست گذاری های درست، روابط اجتماعی و فرهنگی غنی، اقتصاد پویا و علم پیشرفته بستگی دارد. اما در این میان یکی از مهم ترین فاکتور های رسیدن به قدرت، این است که یک کشور از نظر تولید علمی بسیار غنی و پیشرفته باشد.

می توان گفت: تولید علم و پیشرفت های علمی در زمینه های پزشکی، هوا و فضا، مهندسی حمل و نقل و انرژی هسته ای که از مهم ترین علوم هستند، بسیار در قدرتمندی یک کشور موثر می باشند.


علم پزشکی

علم پزشکی یکی از حیاتی ترین و مهم ترین علوم در جهان می باشد که نیازمند توسعه و پیشرفت فراوان است. همزمان با گسترش و پیشرفت صنعت در تمام نقاط جهان، مشکلاتی مانند آلودگی آب و هوا، گرمای شدید زمین و تولید و انتشار بیش از حد گاز های گلخانه ای شکل گرفت که این عوامل ارتباط تنگاتنگی با سلامت و بهداشت دارند و بی شک این عوامل بیماری ها و خلل هایی را در جوامع انسانی ایجاد می کنند. پیشرفت در زمینه ی پزشکی و رشد و تولید علم در این زمینه، می تواند بسیاری از مشکلات پیش آمده را حل کنید. حمایت از نخبگان و دانشمندان عرصه ی پزشکی برای کشف روش های درمانی برای بیماری های مزمن و ناشناخته و یا تولید دارو برای بیماران خاص می تواند گام بلندی در پیشرفت پزشکی باشد. پیشرفت در اکتشاف و تولید داروهای کمیاب و تجهیزات پزشکی برای بیماری های پیشرفته و خطرناک باعث می شود هنگامی که کشور در تحریم های شدیدی قرار می گیرد، نگرانی برای تامین دارو و یا تجهیزات نداشته باشد.



مهندسی حمل و نقل

قطعا اختراع ماشین بخار توسط جیمز وات در انگلستان در قرن 17 نقشی مهمی را در توسعه و اختراع وسایل حمل و نقل ایفا کرد. بعد ها با گسترش جمعیت جهان و پیشرفت فناوری در این زمینه، وسایل حمل و نقلی پیشرفته تر و مدرن تری برای تامین نیاز بشر طراحی و ساخته شد.

مطمئنا دستیابی یک کشور به چرخه کامل حمل و نقل دریایی، زمینی و هوایی و دارا بودن زیر ساخت های مناسب حمل و نقلی، نقش مهمی در قدرتمندی آن کشور دارد.

برای مثال کشور های پیشرفته ای مثل چین، فرانسه، آلمان و آمریکا به پیشرفت های زیادی را در زمینه ی حمل و نقل دست یافته اند و همین پیشرفت ها باعث افزایش سطح رفاه جامعه در این کشور ها شده است و این رضایتمندی و رفاه، قدرت بین المللی این کشور ها را افزایش داده است.



هوا و فضا

می توان گفت: یکی دیگر از مهم ترین و کاربردی ترین علوم در جهان امروز، صنعت هوا و فضا است.

انسان ها ذات بی نهایت طلبی دارند و همواره به دنبال پیشرفت می باشند. در روزگاری که جوامع پیشرفت های قابل توجه ای در زمینه پزشکی کسب کرده بودند. شناخت موقعیت ناشناخته فضا برای دانشمندان مسئله ای حل نشده بود اما مدت زیادی طول نکشید تا دانشمندان توانستند، موقعیت ناشناخته ی فضا را کشف کرده و به آنجا سفر کنند.

همین مسئله آغازی بود برای ساخت اولین ماهواره ها توسط چین و روسیه و ساخت اولین شاتل فضایی برای کنکاش و جست و جو در فضا توسط آمریکا. از این پس میل به شناخت موقعیت مجهول فضا در جوامع زیادی منتشر شد و جوامع دیگری تحقیقات خود را در این زمینه شروع کردند. با گذشت زمان و پیشرفت کشور های بزرگ که در این زمینه تحقیقات زیادی را انجام داده بودند، بسیاری از مشکلات در زمینه ارتباطات برطرف شد.

مهم ترین دستاورد های صنعت هوا و فضا عبارتند از؛ توسعه و بهبود سیستم های ارتباطات و مخابراتی در اشکال مختلف موقعیت یابی، مکان یابی و دسترسی به شبکه عظیم اینترنت، توسعه ی علوم جغرافیایی و فراهم شدن امکان پیش بینی بسیاری از پدیده های جغرافیایی و ....مطمئنا پیشرفت و توسعه ی کشور ها در این علم پرکاربرد، تاثیر بسزایی در قدرتمندی آنها دارد.



انرژی هسته ای

یکی دیگر از مهم ترین و تاثیر گذارترین علوم جهان، علم انرژی هسته ای می باشد. پیشگامان این علم، دو دانشمند آلمانی به نام های اوتوهان و اشتراسمن می باشند که در این زمینه تحقیقات فراوانی انجام داده اند و ماری کوری با کشف اورانیوم یکی دیگر از دانشمندانی بود که باعث توسعه و پیشرفت علم انرژی هسته ای شده است.

در کل انرژی هسته ای به 2 بخش: شکافت و پیوست تقسیم می شود که بخش شکافت اتم، مهم ترین بخش علم هسته ای می باشد. می توان گفت: علم هسته ای،یک علم کلیدی برای توسعه و پیشرفت سایر علوم مانند پزشکی، کشاورزی، هوا و فضا و صنعت می باشد. از مهم ترین کاربرد علم هسته ای تولید برق از شکافتن اتم می باشد که یکی از مهم ترین و بهترین روش ها برای تولید برق می باشد. یکی از بخش های مهم این علم، بخش پزشکی هسته ای است که می توان از آن برای تولید انواع رادیوداروها و تجهیزات پزشکی پیشرفته مانند ام.آر.ای و سی.تی.اسکن اسفاده نمود.

در اینجا باید نکته ای را خاطر نشان کرد اینکه یکی از کاربرد های علم هسته ای، تولید سلاح های هسته ای می باشد که خطر بسیار مهمی برای نوع بشر و نسل آن می باشد. در اصل تولید سلاح های هسته ای امتیاز و قدرت منفی است که علم در اختیار قدرتمندان قرار می دهد. این قدرت منفی باید با شدت محکوم شود تا به ابزاری برای جاه طلبان تبدیل نشود وصلح وامنیت را در جهان حاکم کند.

بی شک دستیابی یک کشور به دانش هسته ای می تواند کمکی بزرگ به توسعه آن کشور بکند وهمچنین عامل قدرتمندی آن در عرصه ی جهانی باشد. پیشرفت و تولید علم در علوم چهارگانه (پزشکی، مهندسی حمل و نقل، هوا وفضا،انرژی هسته ای) باید به گونه های باشد که ابتدا باعث رونق و شکوفایی این علوم در سطح کشور شود و تا حد امکان یک کشور را در امکانات و فناوری های این علوم خود کفا و بی نیاز سازد. البته نمی توان در این علوم به طور 100 درصد به خود کفایی رسید ولی تا حد امکان برای گسترش آن در سراسر کشور باید کوشید.


گام بعدی در توسعه ی علوم چهارگانه، این است که فناوری ها و محصولات به دست آمده را به سراسر جهان صادر کنیم. به عبارتی سایر کشور ها را در این زمینه ها به خود نیازمند سازیم.

مسلما با رعایت این فاکتورها، یک کشور می تواند در عرصه بین الملل قدرت و نفوذ زیادی داشته باشد.

امتیاز دهی به مقالهScoring the article
 
ثبت نظر یا سوالRegister comments or questions
نام و نام خانوادگیfirst name and last name
ارسال
نظراتComments   (0)
ترتیب
کلمات کلیدی: پیشرفت های علمی،علم عامل قدرت
دلار: 70,399تومانبیت کوین: 97,572 دلار
703990
fa