یکی از دغدغه های همیشگی سایت ها و کسب وکارهای محتوا محور، تولیدمحتوای با کیفیت است. برای همین هم هست که در طی چندسال اخیر بازارمحتوا و تولید محتوا انقدر گرم شده و طرفداران بسیاری را جذب خود کرده. با وجود تمام این رقابت ها و طرفداران زیاد، باز هم شرکت ها و کسب وکارهای اینترنتی به دنبال محتوای مفید و باکیفیت می گردند و انتظاراتی را از تولیدکنندگان محتوای شان دارند؛ اما واقعا چه محتوایی خوب است؟
پاسخ این سوال هرچه که باشد می تواند تاثیر مستقیمی روی سایت و یا کسب وکار شما داشته باشد. بنابراین تصمیم گرفتم که در ادامه این مقاله، همه ی موارد و نکاتی که باید برای تولید محتوای مفید و باکیفیت در نظر داشته باشید را برایتان بنویسم. نکاتی که در ادامه ی این نوشته گفته ام را با مطالعات مختلف و تجربیات مختلف در نوشتن مطلب برای سرویس های مختلف به دست آورده ام و به گمانم برای هرکسی که در تولیدمحتوا دستی دارد مفید است.
محتواب خوب مفید است یا جذاب است؟
در دنیای تولید محتوا، ما با سه نوع محتوا(از نظر کیفیت و مخاطب) رو به رو هستیم:
1.محتوای مفید:
محتوایی که به خاطر اطلاعات خوبی که دارد خوانده می شود و الزامی برای جذاب بودن ندارد؛ اما این نوع محتوا برای مخاطب مناسب نیست و شاید یکی دوبار تا انتها آن را مطلعه کند. ولی صرفا از روی اجبار به دست آوردن اطلاعات این کار را کرده و دیگر سراغ وبسایت شما نمی آید.
2.محتوای جذاب:
این نوع محتوا برعکس نوع قبلی، جذاب است. یعنی چه؟ یعنی اینکه درهر فرمتی که باشد سعی شده تا از حالت خشکی دربیاد و برای همین هم معمولا مخاطبان زیادی دارد؛ اما پس از مدتی و به خاطر کم توجهی به اطلاعات مفید باعث ریزش مخاطب می شود و به شما آسیب می زند.
3. محتوای استاندارد:
این نوع محتوا ترکیبی از دو نوع محتوای قبلی است. هم روی جذابیت آن کار شده و هم روی اطلاعات آن. بنابراین مخاطب اطلاعات موردنیازش را بدون آنکه خسته شود به دست می آورد. این نوع محتوا همیشه همراه با داستان ها و مثال های متنوع و شیرینی هستند و برای همین هم مخاطبان بسیار زیاد و البته مفیدتری برای کسب و کارهای شخصی و غیرشخصی دارند. این نوع محتوا معمولا به سختی تولید می شود و برای تولید محتوای متنی به این شکل معمولا زمانی حدودا دو روزه نیاز است که بخش اعظمی اش برای تحقیق و ویرایشات و بازنویسی های پی در پی خواهد بود.
چطور محتوای استاندارد تولید کنیم؟
حالا که به طور تقریبی می دانیم محتوای خوب چه محتوایی است، وقت آن رسیده ویژگی های یک محتوای خوب را بررسی کنیم. اما قبل از مطالعه ویژگی ها نکته ی زیر را هم مطالعه کنید:
برخی از ویژگی ها برای فرمت متن هست و برخی برای تصاویر و صوت. در سرتیتر هر ویژگی توی یک پرانتز نوع فرمت که انکان رعایت آن ویژگی وجود دارد نوشته شده. در صورت که برای همه فرمت ها قابل استفاده باشد از کلمه all استفاده شده است.
تحقیق درمورد اطلاعات(all)
قبل از آنکه شروع به تولید محتوای در هر زمینه ای کنید، حتی اگر در آن زمینه تجربیات بسیاری دارید بهتر است که در مورد آن تحقیق کنید. این کار کمک زیادی به اعتبار شما می کند. ضمن اینکه حتی اگر استاد و خبره در آن زمینه هم باشید با تحقیق ممکن است اطلاعات بیشتری کسب کنید یا اطلاعات قبلی برای تان مرور و بهتر می توانید آنها را وارد محتوای تان کنید.
بنابراین در تولید هرنوع محتوایی اعم از پادکست، مقاله، ویدیو یا عکس، باید قبلا در مورد موضوع تحقیقات لازم را انجام دهید تا بتوانید محتوای بهتر و با کیفیت تری تولید کنید.
بازنویسی(متن و پادکست)
در تولید محتوای متنی و نوشتن متن پادکست ها، شما مجبورید دو نکته رو مدنظر قرار دهید. حوصله مخاطب و راحتی خودتان.
بنابراین باید با بازنویسی مداوم نوشته تان، نوشته ای موجزتر و راحت تر را تحویل مخاطب دهید. اینطوری اگر قرار باشد پادکست درست کنید، خوانش پادکست برایتان راحت تر خواهد بود.
اگر هم قرار باشد مقاله بنویسید، مخاطب راحت تر می تواند مقاله تان را بخواند و حوصله اش جملات طولانی و بی سروته سر نمی رود.
جذابیت در کنار اطلاعات(all)
برای تولید یک محتوای قوی همانطور که در ابتدای پست گفتم، لازم است که دو مولفه را در کنارهم بیاورید.
جذابیت محتوا و اطلاعات محتوا.
اگر پادکست می سازید، در بین خوانش تان بخشی را به موسیقی های مرتبط به پادکست اختصاص دهید.
اگر ویدیو می سازید سعی کنید با لحن دوستانه تر صحبت کنید و از موسیقی و تصاویر به خوبی استفاده کنید.
اگر مقاله می نویسید، از داستان های شخصی یا مثال ها برای بهتر توضیح دادن استفاده کنید.
فرقی نمی کند که چه فرمت از محتوا را تولید می کنید. محتوایی موفق و تاثیرگذار است که جذاب و مفید باشد!
سفید نویسی فراموش نشود(متن)
مورد قبلی را بخوانید. مورد تحقیق را هم دوباره بخوانید. کدام راحت تر بود؟ بدون شک مورد قبلی برای خواننده بسیار راحت تر است. بنابراین اگر مقاله می نویسید، سعی کنید در زمان مناسب از سفید نویسی بهره ببرید تا مخاطبان راحت تر باشند.
خلاصه کنید.(all)
وقتی می شود یک حرف را در دو دقیقه زد، چرا باید آن را طولانی کرد و در ده دقیقه گفت؟ اصلا خستگی خودتان به کنار، فکر می کنید مخاطب آنقدر حوصله دارد که بنشیند و مقدمه چینی هایتان را بشنود؟ بنابراین سعی کنید همیشه تا جایی که می توانید کوتاه تر حرفتان را بزنید. البته منظور از کوتاه تر این نیست که هیچ موضوعی را توضیح ندهید. نه!هرگز!
منظور از رعایت ایجاز، این است که کلماتی که انتخاب می کنید را سنجیده تر و موجزتر انتخاب کنید تا هم گیرایی و تاثیر حرفتان بیشتر شود و هم مخاطب خسته نشود.
از عکس ها به خوبی استفاده کنید(متن/ویدیو/تصویر)
این مورد هم از آن مواردی است که رعایتش برایتان خیلی مفید خواهد بود. مخاطب امروزی دیگر علاقه ای به نوشته های طولانی یا تصاویر سیاه و سفید و قدیمی و بی کیفیت ندارد. اگر نتوانید عکس خوب بگذارید، مخاطبی هم جذب نمی شود. بنابراین باید نهایت استفاده را از تصاویر بکنید.
حرف آخر
در این پست تلاش کردم تا برخی از مواردی که به نظرم در تولید محتوا مهم بودند و رعایت شان، باعث افزایش کیفیت محتوا می شود را توضیح دادم. موارد عنوان شده، به صورت زیر بودند:
1.محتوای خوب مفید است یا جذاب؟
.محتوای مفید
.محتوای جذاب
.محتوای استاندارد
2.چطور محتوای استاندارد تولید کنیم؟
.تحقیق در مورد اطلاعات
.بازنویسی نوشته
.جذابیت در کنار اطلاعات
.سفیدنویسی فراموش نشود
.از عکس ها به خوبی استفاده کنید.
به نظرم رعایت هر یک از موارد گفته شده باعث افزایش کیفیت محتواهای شما می شود؛ اما برای تولید محتوای متنی بهتر پیشنهاد می کنم مطلب زیر را که در مسبی نوشته ام بخوانید.
چگونه پست پربازدید بنویسیم؟